Het kerstverhaal in de beeldende kunst, vroeger en nu

Eeuwenlang was het in opdracht schilderen van de geboorte van Christus of de Heilige familie met Jozef, Maria en het Christuskind één van de meest eervolle opdrachten die je als kunstenaar ten deel kon vallen. Beroemde en prachtige voorbeelden zijn in Utrecht te zien in het Centraal Museum en in het Catharijneconvent.

In opdracht van de kerk wordt momenteel weinig tot niets geschilderd in Nederland.

Toch zijn hedendaagse kunstenaars in hun vrije werk ook bezig met Christus’ geboorte. Hun werk is echter niet direct te duiden als Heilige familie. Dat komt omdat vaak gekozen is voor een hedendaagse moderne setting, waarbij het lijkt dat je deze familie vooral in al haar alledaagsheid en huiselijkheid vlak bij huis tegenkomt!

Een lezing in de aanloop naar kerst door Barry Heinrichs, allround kunsthistoricus, die thuis is in oude, moderne en hedendaagse kunst.

Datum: 14 dec. ’23; locatie: Maartenskerk Doorn; entree: € 6

Actuele informatie over deze en andere O#V activiteiten vindt u op de website www.protestantsegemeentedoorn.nl.

Contact kerngroep O#V via Marjoke Limpens-Timmer: ontmoeten.en.verdiepen@pgdoorn.nl